‘Politici verschuilen zich te graag achter juwelier die overvaller doodschoot’

Betogers uiten hun steun aan de juwelier in Nice. Foto: Paris Match

Betogers uiten hun steun aan de juwelier in Nice. Foto: Paris Match

(De Volkskrant) De juwelier in Nice die een overvaller doodschoot laat zien dat de Fransen dezelfde worsteling voeren met politieke protestbewegingen als de Nederlanders.
Toen in Nice vorige week een 19-jarige jongen wegreed op zijn scooter, nadat hij een juwelier had overvallen en mishandeld, schoot de juwelier hem dood. De juwelier werd moord ten laste gelegd, waarop 1,6 miljoen Fransen op een Facebookpagina hun steun aan hem betuigden. Ze kwamen op voor het recht op zelfverdediging van de juwelier en riepen de overheid op om het veiligheidsbeleid serieus tenemen. Afgelopen maandag demonstreerden in Nice zo’n duizend man, onder wie de burgemeester, Christian Estrosi (UMP) en zijn partijgenoot, de parlementariër Eric Ciotti.

Continue Reading

‘Waar blijft de Nederlandse detective-journalist die corruptie opspoort?

Edwy Plenel, oprichter en hoofdredacteur van Mediapart.fr

Edwy Plenel, oprichter en hoofdredacteur van Mediapart.fr

(De Volkskrant) De Franse internetkrant Mediapart onthulde dat de minister van Begroting Cahuzac jarenlang belasting ontdook. Hoog tijd voor een Nederlandse Mediapart. ‘Wie weet dat er onder het Nederlands plaveisel meer verstopt zit dan Bram-Peper-achtige-bonnetjesaffaires alleen.’
‘Een goed journalist zoekt naar de weerlegging van zijn hypotheses.’, schreef Joris Luyendijk vorige week. En: ‘De beste journalistiek leest als wetenschap.’ Volgens Luyendijk zou een journalist zijn eigen oppositie moeten organiseren.

Continue Reading

‘Voor Nederland komt het EK als geroepen’

'Jetro Willems is de Nederlandse versie van the American Dream.'

‘Jetro Willems is de Nederlandse versie van the American Dream.’

(De Volkskrant) Eindelijk even geen politici op tv. Het EK bindt ons, stimuleert de economie en geeft ons een gouden ‘gezamenlijk verhaal’.
Sinds afgelopen maandag is het weer zover, in NOS Studio Sportzomer spreekt Jack van Gelder iedere avond over voetbal met gasten uit de wereld van sport en cultuur. RTL doet hetzelfde onder leiding van Wilfred Genee en met hilarisch commentaar van René van der Gijp en Johan Derksen.

Continue Reading

‘Laat Tweede Kamer een ideeënfabriek worden’

Dibi. Foto: ANP.

Dibi. Foto: ANP.

(Trouw) Partijen moeten meer ruimte bieden aan onafhankelijke Kamerleden zoals Tofik Dibi. Dat is goed voor het debat.
Kamerleden zijn te lang gebonden geweest aan de ‘democratische’ regels die nog uit de tijd van de verzuiling stammen, terwijl onderhuids de spanningen toenemen.

Continue Reading

‘De kiezer maakt wel uit wie deskundig is’

Marcel Wintels, foto: ANP.

Marcel Wintels, foto: ANP.

(De Volkskrant) Met zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks toont Tofik Dibi zich de vleesgeworden nieuwe politicus die zijn partij volledig opengooit.
Het land was weer eens te klein toen de kennelijke kandidatuur bekend werd van de 31-jarige Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dibi zou te jong zijn, te onervaren en dus niet geloofwaardig om een partij als GroenLinks van de slechte peilingen te verlossen. En Jolande Sap had het toch goed gedaan? Neemt iemand een keer verantwoordelijkheid voor de Kunduzmissie en voor de bezuinigingen, is het weer niet goed.

Continue Reading

‘Sywert, je vergeet iets.’

Sywert van Lienden

Sywert van Lienden

(De Volkskrant) Met haar plan om met vijfhonderd jongeren de partijcongressen van PvdA, CDA en VVD te bestormen, trapt de G500-beweging in de val van de oude politiek: zij bestrijdt de dominantie van de ouderen door er de dominantie van de jongeren voor terug te geven.
Met haar voorstellen om de economie te hervormen, wil de ‘generationele beweging’ G500 voorkomen dat de rekening van de oudere generatie wordt doorgeschoven naar de jongeren. Uit het initiatief spreekt zorg over de staat van onze democratie: als de ene groep haar wil oplegt aan de andere, heerst immers de dictatuur van de meerderheid. Het is dan ook merkwaardig dat democratische vernieuwing niet in de speerpunten van de G500 voorkomt.

Continue Reading

‘Crisis leert dat bevolking besluiten weer moet dragen’

George Papandreou.

George Papandreou.

(Het Parool) In onze samenleving heerst op veel fronten een gebrek aan legitimiteit. Zowel de financiële sector als de representatieve democratie verkeren in crisis. Het vertrouwen is zoek, getuige onder meer de Occupy-beweging. Modern leiderschap kan niet zonder democratische legitimiteit.
Een parlement moet de uitvoerende macht controleren. Het feit dat de Tweede Kamer in de kwestie-Mauro een week lang probeerde de taak van de uitvoerende macht over te nemen (de Tweede Kamer besluit over een verblijfsvergunning?) duidt op een vertrouwenscrisis. Het parlement vertrouwt de minister zijn uitvoerende taak niet toe, en de Nederlandse burger vertrouwt de controlerende macht van het parlement niet meer.

Continue Reading

No more posts.