Occupy heeft best ideeën

De afgelopen jaren schreef ik veel over protestbewegingen en denkers met ideeën over een nieuwe wereld. Een selectie. Zie voor de rest elders op deze website.
In november 2011 besloten Parijse jongeren het bedrijventerrein La Défense te bezetten. Ze deden dit in navolging van Occupy Wallstreet, de beweging die in Zuccotti, een tot dan toe nog onbekend parkje vlakbij Wallstreet een tentenkamp had opgetrokken. Ze protesteerden tegen economische ongelijkheid.

Ik ging naar La Défense en maakte er een reportage voor de Groene Amsterdammer.

Een week ervoor publiceerde ik nog een opiniestuk in Het Parool, naar aanleiding van het opstappen van de Griekse premier Papandreou. ‘Leiderschap is vereist, maar zonder democratische legitimiteit gaat dat niet meer. Zo bewijst ook de Arabische lente. (…) Sinds de val van Lehman Brothers hadden we moeten weten dat niet alle problemen zijn op te lossen met geld.’

Ik bleef gefascineerd door de Occupy-beweging en alle creatieve denkers die na het uitbreken van de economische crisis droomden van een nieuwe wereldorde.

Voor De Groene Amsterdammer ging ik in Parijs naar een bijeenkomst waar soixante-huitards, verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, vertegenwoordigers van de Occupy-beweging en revolutionairen van de Arabische Lente samenkwamen. Het leek erop dat zich een internationaal netwerk vormde, een beweging met een gedeelde ideologie en een eigen infrastructuur.

Die zoektoch naar creatieve geesten zette ik door. Wie waren de revolutionaire denkers? Econoom en toneelschrijver Frédéric Lordon bijvoorbeeld, een man die voorstellen deed die bij de bezetters van Wallstreet en La Défense wel in de smaak zouden vallen. Ik portretteerde hem voor de Groene Amsterdammer.

Twee en een half jaar later leek de stugge en trage revolutionaire geest nog niet helemaal weg uit de wereld. In Hong Kong noemde de protestbeweging tegen de beperking van het kiesrecht zich ‘Occupy Central’. Ze namen symbolen over van demonstranten die in Ferguson, Missouri, protesteerden tegen rassen ongelijkheid en politiegeweld. Er werden ook handgebaren gemaakt die van de protesten in Thailand waren komen overwaaien. Op internet en bij lezingen wensten vertegenwoordigers van de bewegingen elkaar sterkte toe.

Daar was het weer dacht ik, die infrastructuur en, misschien ook wel, een gedeelde ideologie. In een artikel voor Vonk, het achtergrondkatern van de Volkskrant, moest anders concluderen: er was geen wereldwijde Occupy-beweging.

Weer een jaar later nam ik contact op met de twee van de drie leiders van de Umbrella Revolution in Hong Kong: studentenleider Alex Chow en universitair docent rechtsgeleerdheid Benny Tai. Het was inmiddels 2015 en de Umbrella Revolution en Occupy Central waren na 79 dagen van sit-ins verdwenen Wat bleek?

In Hong Kong waren ze niet meer van plan meer om grote sit-ins te houden tegen de centrale autoriteiten. In plaats daarvan waren ze een bottom-up benadering gestart om zo tot een democratische cultuur te komen. De revolutionaire geest was nog springlevend. Ook David Graeber, die in 2011 de zinspreuk van Occupy Wallstreet muntte (‘We are the 99%’), staat niet meer voor een bezetting of een sit-in.

Misschien is dit wel hoe de revolutie gaat, sluimerend, traag, maar doeltreffend. Jongeren werken aan een cultuurverandering. Ik wil het verder onderzoeken.

A protester (C) raises his umbrellas in front of tear gas which was fired by riot police to disperse protesters blocking the main street to the financial Central district outside the government headquarters in Hong Kong, September 28, 2014.

A protester (C) raises his umbrellas in front of tear gas which was fired by riot police to disperse protesters blocking the main street to the financial Central district outside the government headquarters in Hong Kong, September 28, 2014.

Overigens schreef ik voor de website van Vonk, het achtergrondkatern bij de Volkskrant, een aantal blogs over de Umbrella Revolution. ‘Met bevende handen veegde ik mijn tranen weg‘ (3 oktober): ‘Als CY Leung opstapt gaan we allemaal weer de straat op‘ (8 oktober); ‘Ik wil de champagne in Hong Kong niet missen‘ (15 oktober 2014).

Ook onderhield ik contact met jurist en schrijver Jason Y. Ng. Dat leidde uiteindelijk tot deze gastbijdrage in Vonk: ‘In Hong Kong is iedereen zowel soldaat als bevelhebber‘.

-Willem van Ewijk
(@wewyk)

Photo: Tim Ereneta (cc, via Flickr)

Wanneer rolt de Nobelprijs onze kant op?

(Folia) Japan, China, Tunesië, Turkije, Canada, Schotland en Zweden; in veel landen kon afgelopen week de vlag uit vanwege het winnen van de Nobelprijs. Wanneer is Nederland weer eens aan de beurt? ‘Wij zijn over de hele linie erg goed.’

 

Kom maar binnen met je geld

Manuel Fuentes

tumblr_nvtjmaX27Q1s5qhggo1_1280

Photo's by Manuel Fuentes

Photo’s by Manuel Fuentes


(Folia) Een kamer vinden in Amsterdam is geen pretje. Grote investeerders ontdekken nu de Amsterdamse studentenwoningmarkt en leveren zo een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het kamertekort. Iedereen is blij. ‘Zolang het puntensysteem maar wordt nageleefd.’

‘Het idee van het gebouw was om het letterlijk open te houden voor de stad, nauwelijks deuren dus,’ zegt een 24-jarige student psychologie, die liever anoniem wil blijven. Hij woonde een jaar in de Weesperflat en beschrijft hoe de flat een zooitje werd met muizen, overal afval en zo nu en dan een brandje. ‘Mijn huisbaas wilde per se weten uit wat voor milieu ik kwam om te bepalen of ik de kamer mocht hebben,’ zegt de Amsterdamse student Meike van Dam. ‘Hij wilde weten wat mijn ouders deden en wat ik studeerde.’

 

Dymph van den Boom

‘Die regels gelden hier soms niet’

(Folia) De leden van het College van Bestuur hoeven zich niet aan de regels te houden die voor UvA-werknemers gelden. Maar bij navraag verklaart het CvB die regels zelf wel van toepassing en verzwakt daarmee haar eigen positie.

Willem van Ewijk

Dit is een portfolio website

Willem van Ewijk is Editor VICE Money, het platform over geld en de economie van VICE. Hij studeerde Rechten en Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, en Politieke Wetenschappen aan het École des hautes études en sciences sociales (Ehess) te Parijs. Hij schreef eerder vanuit Parijs, voor de Groene Amsterdammer en De Nieuwe Pers, en werkte als verslaggever bij de Volkskrant.

achtergrondartikelen

Zie hier een selectie van de artikelen die hij schreef voor Vonk, het achtergrondkatern bij de Volkskrant op zaterdag.

Klik hier voor een selectie van de artikelen voor Folia.

De artikelen die hij voor de Groene Amsterdammer schreef staan hier.

Verslaggeverij

Klik hier voor een selectie van de artikelen die hij schreef als verslaggever bij de Volkskrant.

interviews

Hier kunt u terecht voor interviews.

en verder…

Voor opinie-artikelen klik hier, en voor essays kunt u hier terecht, and for articles written in English, click here.

Meer artikelen op aanvraag via Twitter (@wewyk) of LinkedIn.

in Parijs

Foto door Daniël Rommens. Headerfoto door Rebecca Camphens.

Maagdenhuis

De actie is ingepolderd

(Folia) Toen de Asva zeventig jaar geleden vanuit het studentenverzet werd opgericht, was haar doel vooral om het hoger onderwijs breder toegankelijk te maken.

Vanaf eind jaren zestig zette een aantal progressief geëngageerde decennia in, maar inmiddels heeft het activisme grotendeels plaatsgemaakt voor service.

‘Het beste wat Europa kon overkomen’

merkelhollande

(DNP) Fransen begroeten met geestdrift de verkiezingsoverwinning van Angela Merkel en kijken uit naar een zwart-rode coalitie.
“Het is het beste wat Europa kon overkomen.”, verheugde econoom Jacques Attali zich maandagochtend bij Radio Classique over de verkiezingsoverwinning van Angela Merkel. Attali, ondernemer en voormalig adviseur van de socialistische president François Mitterand, had het weekend ervoor zijn vijfenveertig voorstellen voor een ‘positieve economie’ en een ‘geduldig kapitalisme’ aangeboden aan Mitterand’s late opvolger, president François Hollande.

Continue Reading

No more posts.